Straipsnių paieška
2016-09-27

Kodėl nerandame darbo, kai jaučiamas darbuotojų trūkumas?

Kai darbdaviai garsiai kalba, kad jaučia darbuotojų stygių vis dar nemažai ieškančių darbo dėl įvairiausių priežasčių jo neranda. Kodėl?

Atsakymai gali būti šie:

  • Rašydami savo CV – darome gramatines klaidas.
  • Vėluojame į darbo interviu.
  • Būname nepasiruošę darbo pokalbiams, t.y., esame nepasidomėję apie įmonę, apie pareigas į kurias pretenduojame.
  • Negalime sklandžiai papasakoti apie buvusius darbus.
  • Neigiamai atsiliepiame apie buvusias darbovietes.
  • Neturime rekomendacijų.
  • Pervertiname savo galimybes.
  • Nenorime dirbti darbų, kurie mums siūlomi, dėl išankstinių nusistatymų, pvz.: „Ne tam baigiau aukštąjį mokslą, kad dirbčiau pardavėja.“
  • Kritiškai vertiname atstumą, kurį reikėtų važinėti gavus darbą.
  • Keliame per didelius reikalavimus būsimam darbdaviui.
  • Manome, kad apsimoka darbuotis tik užsienio kapitalo kompanijose.
  • Ieškome darbo tik didelėse kompanijose.
  • Vis dar galvojame, kad užsienio kalbą išmoksime tada, kai priims į darbą.
  • Nesinaudojame visais darbo paieškos būdais, t.y., karjeros portalai, pažįstami, socialiniai tinklai.
  • Gavome diplomą, bet realiai nieko neišmokome.

Šiais laikais, kai jaučiamas didelis darbuotojų poreikis, tikrai kiekvienas galime susirasti sau mėgiamą darbą. Reikia tik pasistengti ir truputėlio sėkmės!

Jūsų vardas:
Virgis
na dauguma,rašančių rašo labai teisingai ir gauti darbą kai tau virš 50 yra misija beveik neimanoma..jūsų cv skaito gal koks 5/15% darbdavių...turiu keletą pažįstamų darbdavių ir kiek teko su jais kalbėt tai supratau išgręžk kiek gali mokėk truputi daugiau negu minimalus ir viskas čiki,o cv tam kad žmogai turėtų kažkokią viltį...tiesa man per kažkokį stebuklą pavyko isidarbint be jokių cv ar laukimų pokalbiui..tik esmė jog buvo žadėta viena ,o tenka daryt ką kita, tai kas visai ne prie dūšios ,,,,atlyginimas žadetas apie 500 ,bet realiai minimalkė...užtat ir neršiu po visus tinklapius su pasiulymais,nes kai atsakomybė milžiniška,suklyst negalima nes 2 klaidos jau atsiejo 60 euru + darbo grafikai keiciami kaip kojines,nuolatinis stresas ir TOKI PARAŠYMAI.... Šiais laikais, kai jaučiamas didelis darbuotojų poreikis, tikrai kiekvienas galime susirasti sau mėgiamą darbą. Reikia tik pasistengti ir truputėlio sėkmės!anekdotas.... Varo į visišką depresiją ir matyt teks truputėli pasispaust pataupyt ir sėst in lėktuvą...draugas vokietijoj dirba ta patį tik uždirba 4 kart daugiau ir nedirba po 16/18 val.o jei ir dirba tai gauna už viršvalandžius ,apie ką mano darbe net kalbos nėr....sėkmės visiems paieškose
Vilma
Perskaičiau šiuos atsakymus ir taip pikta pasidarė. Tokias nesamones čia rašote, kad visai liūdna darosi. Toks jausmas, kad tie, kurie nori dirbti, gali dirbti ir tikrai labai intensyviai ieško darbo yra tokie bumbukai..., o dar jei tau yra virš 50...Labai smagu, kad vienintelei Dainorai pasisekė surasti darbą:) O ką pasakyti apie tuos darbdavius, kurie net neperskaito CV, kai kandidatuoji per portalą, kai darbo vieta lyg ir sunkiai pasiekiama, tačiau... tavo CV niekam nereikia. Ko lendi į akis... Ka galvoti apie tuos darbdavius, kurių skelbimas galioja kelias dienas. Ar gali darbdavys surasti sau darbuotoją per tokį trumpą laiką? Kam trukdo ir mūsų ir savo darbuotojų laiką paieškoms? Mes ieškome darbo su viltimi jį susirasti, o darbdaviai tiesiog tyčiojasi iš mūsų, sakydami, kad darbuotojų trūksta. Darbo ieškau jau 2 metus, tikrai nesu buka ir reikalavimų per daug didelių nekeliu, tačiau, kai susiduri su realybe...tokia neviltis apima, todėl nerašykite, kad mes per daug reikalaujame. Manau, kad jums tiesiog į mus nusispjaut ...
Sandra
Būtų labai geras pirmas patarimas, tik kad jame taip pat palikta klaidų - "darome gramatinių klaidų".
Artiomas
labai sunku rasti bet koki darbą,bzpildai anketa ir tik vienas atsakymas.....jei prireiks pakviesim o kaip isgyventi be darbo?kam sudarytos tokios kliutys?Tam kad matytusi,kad pas mus niekas nenori dirbti?Gryna nesamone.. o atlyginimas?tai pajuoka....stai kodel jaunimas isvyksta i uzsieni
Arvydas
Iš tikrųjų šie patarimai gryni paistalai.Vienintelis teisingas-del velavimo į darbo interviu.Bet bet koks sveiko proto žmogus stengsis atvykti į minėtąjį interviu anksčiau.Kas dėl rekomendacijų-tai vargiai ją gausi, jei buvusiame kolektyve- gyvatyno atmosfera, buvęs darbdavys ar viršininkas-psichas, ar jei teko išeiti iš darbo per kraują išsireikalavus, kas priklauso-tokiu atveju vietoje rekomendacijos gausi antirekomendaciją.Tokiu atveju galimybė įsidarbinti lieka tik per labai artimas pažintis .

Arvydas
Virginijus
nu jo.. pritariu Mykolo komentarui.. CV gali būti parašyta tobulai, bet tai nepadės.. Domėtis įmone užtenka tik tiek, kad žinot kuom užsiima. Plačiau apie ja papasakoja dažniausiai pats darbdavys..
Užsienio kalba reikalinga jei pretenduoji į aukštesnes pareigybes ar planuoji dirbt užsienyje.. Na kam staliui, murininkui ar krautuvo vairuotojui užsienio kalba? kad perskaityt prekės etikete, kuria su Google vertėju išsiverst gali?
Pervertinam galimybes? kažin ar patys darbdaviai žino kam valytojai ar sargui reikalingas kompiuterinis raštingumas ir užsienio kalbos..
Neigiamai atsiliepiam apie buvusias darbovietes.. ha.. na aišku naujam darbdaviui nepasakosiu kad buvusiose darbuovietėse laiku nemokėjo algos, ar dalį pinigų mokėjo vokelyje..
Man visi tie patarimai kaip isidarbint yra paistalai,kuriuose yra tik 10-20 procentu naudingos info..
Rūta
Ha. "Rašydami savo CV – darome gramatines klaidas." Nedarome. Kaip tik skaitydami patarimus, kaip ieškotis darbo (ir visus kitus ta tema) klaidų aptinkame tikrai labai daug. Ir vargu ar kam nors dabar rūpi, kad kandidatas tobulai gimtąją kalbą mokėtų. O gaila. Toliau... "Neigiamai atsiliepiame apie buvusias darbovietes." Taip, atsiliepiame tik teigiamai (nors to teigiamo ten gal nė nebuvo), ir visi puikiai supranta, kodėl. Nes taip reikia. Taigi šitas punktas išvis yra, kaip čia pasakius... beprasmiškas. Nuoširdumo čia nėra ir nebus."Nenorime dirbti darbų, kurie mums siūlomi, dėl išankstinių nusistatymų, pvz.: „Ne tam baigiau aukštąjį mokslą, kad dirbčiau pardavėja.“ O kad ir tokiam pokalbiui pakviestų, o pakvietę paskambintų, kaip žadėjo... "Ieškome darbo tik didelėse kompanijose." - na, žinote, klausimas, kas yra DIDELĖ kompanija. Bet kartais būtent tokiose į darbuotojus / kandidatus žiūrima tikrai padoriau nei mažytėse. "Nesinaudojame visais darbo paieškos būdais, t.y., karjeros portalai, pažįstami, socialiniai tinklai." Naudojamės, ieškome. Bet...
O visa kita išvardijo prieš mane rašiusieji - reikalavimai kosminiai, alga mikroskopinė. Užtat ir darbuotojų poreikis didelis - norinčių dirbt (ir užsidirbt) yra, norinčių leist užsidirbt - nelabai. Na ir taip - norint susirasti darbą reikia ne truputėlio, o didžiulės sėkmės. Bet kai sulauki neigiamo atsakymo ar išvis nesulauki jokio - svyra rankos ir tikėjimas blėsta.
Mykolas
Na daugumas darbdaviu tiesiog neturi vizijos ko jiems iš tikro reikia.Susidaro įspūdis ,kad vergų tiesiogine prasme

Mykolas
Renatas
Laba diena visiems skaitantiems.
Žiūrint į darbo pasiūlymus atrodo, kad darbo vietų labai daug,tačiau realiai susidūrus su darbdaviais situacija pasirodo visu "gražumu".
Patirtis - žodis kuris jau žudo, nes atrodo, paprasčiausiam darbui, neturėjimas "patirties" tai didžiausia kliūtis.
Kitas keistas aspektas - atlyginimas. Arba minimumas, arba kokie 420 į rankas, o jeigu vos ne vos randi už 550, tai reikalavimai kaip direktoriui ar lėktuvo pilotui ir dar priedo jau savaitgalių nesitikėk.
Dar teko asmeniškai susidurti su darbdaviais, kurie nesilaiko susitarimų ar nesusitvarko su savo nervais ir per tokių "veikėjų" nekontroliuojamai agresyvų elgesį tampi bedarbis. O tokių "veikėjų", kiek žinau, ne vienas.
Ačiū.
Renatas.
Virgilijus
Nuoširdžiausi sveikinimai Dainorai, kad rado svajonių darbą ir dar (nepriimkit tai kaip įžeidimą :) ) gražaus amžiaus. Kažkodėl man atrodo, kad jeigu nurodai savo amžių, kuris yra per 50 metų ir turi didelę darbo patirtį, tai čia daugiau trūkumas negu privalumas! Ir į pokalbius net nekviečia, nors CV parašytas profesionalų. :(
Ingrida
Man keista, jog tokiame garbiame darbo paieškos tinklalapyje duodami tokie neprofesionalūs patarimai. Patariama žeminti savo orumą ir sutikti dirbi bet kokį darbą, bet kokioje įmonėje, nekeliant didesnių reikalavimų darbdaviui, nes priešingu atveju greičiausia taip ir liksi bedarbiu. Manau, kiekvienas, kuris nors kiek išmano apie žmogiškųjų išteklių valdymą, atvirkščiai, turėtų patarti atkakliai siekti užsibrėžto tikslo ir ieškoti darbo pagal savo pomėgius, ten kus jis gali labiausia atsiskleisti ir duoti daugiausia naudos. Mano manymu darbdaviai turėtu labiau pasitempti, lankytis seminaruose, kuriuose patariama kaip pasirinkti labiausia motyvuotus, degančiomis akimis darbuotojus ir investuoti į jų tobulėjimą bei skatinimo sistemą, tada atsiras suinteresuotumas juos išlaikyti. Tikrai nieko gero nebus, jei mokytoja eis dirbti į prekybos centrą ir piktai žvilgčios į kiekvieną pirkėją kaip į kankintoją, ar mokslų daktaras eis dirbti taksistu. Pagaliau laikas tai suprasti, ponai lietuviai, - 26 metai jau praėjo. Išmokime sekti geros praktikos pavyzdžiais. Tik profesionali, darni, gerai motyvuota, bendrų tikslų vedama komanda gali didžiulius kalnus nuversti! Kiekvienas turi būti savo vietoje! Tada nereikės straipsnių apie darbuotojų nelojalumą.
Dainora
Darbą (tikrai tokį,apie kurį galėjau tik pasvajoti) gavau, bet prireikė labai daug pastangų- papildomo mokymosi,dar ir dar mokymosi,intensyvios paieškos, tikėjimo -pagal laiką visa tai užtruko apie pusantrų metų.Beje,aš esu 51 metų moteris.Taigi, sėkmės,tik nepraskite vilties.:)
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...