Straipsnių paieška
2020-07-31

Kaip elgtis darbo pokalbyje?

Kiekvienas iš mūsų tikriausiai yra patyręs tą lengvą jauduliuką (arba nelengvą), kuris apima daugelį iš mūsų prieš darbo pokalbį. Situacijos yra labai skirtingos, nes kartais darbuotojas ieško darbo, o kartais darbdavys ieško darbuotojo. Kartais ieškai geresnio darbo, o kartais tiesiog reikia „iš kažko“ pragyventi. Situacijos absoliučiai skiriasi, bet pabandysime atkreipti dėmesį į tam tikrus labai svarbius aspektus, kurie nutinka darbo pokalbio metu.

Kai darbuotojas ieško darbo, yra labai svarbu gerai pasiruošti darbo pokalbiui. Raktinis žodis yra pasiruošti. Klaidinga manyti, kad nueisi ir pakalbėsi ekspromtu. Kaip ir kiti įgūdžiai, kalbėjimas darbo interviu metu yra tobulinami. Dažniausiai darbdavių pateikiamiems klausimams: „Kokio darbo ieškote?“, „Kodėl išėjote iš praeito darbo?“, „Kokias funkcijas atlikote praėjusiame darbe?“ – turi būti pasiruošta atsakyti namuose.

Kandidatas turėtų būti nei labai įsitempęs, nei per daug atsipalaidavęs. Darbo pokalbio metu reikia ne tik būti pasiruošusiam atsakyti į pateiktus klausimus, bet ir būti pasiruošusiam pateikti keletą klausimų apie būsimą darbą. Klausimai apie darbo pobūdį, apie dažniausiai kylančius iššūkius, į ką reiktų labiausiai atkreipti dėmesį naujoje darbo vietoje, kurie leis Jums daugiau sužinoti apie būsimą darbą ir lengviau galėsite apsispręsti, ar šis darbas yra Jums tinkamas.

Pozityvus pokalbio tonas, dalykiški klausimai ir aktyvus klausymasis būsimo darbdavio, padidina šansus, kad būsite priimtas į naują darbą. Negatyvios replikos, kabinėjimasis prie smulkmenų, vėlavimas, atžagari povyza iki minimumo sumažina šansus įsidarbinti naujoje kompanijoje. Paibaigus pokalbiui, privalu nepamiršti padėkoti už kvietimą į darbo interviu, tai labai pozityviai nuteikia bet kurį darbdavį.

Kuomet Jūs esate „medžiojamas“ darbdavio, tai yra įmonė labai suinteresuota Jus pasikviesti į naują darbovietę, labai svarbu išsiaiškinti kelis klausimus. Pirmiausia, išsiaiškinti sau pačiam, dėl kokių priežasčių Jūs norėtumėte keisti darbą. Žmonės yra labai skirtingi, todėl ir motyvai gali būti labai skirtingi. Darbas arčiau namų, karjeros galimybės, atlyginimas, automobilis, įdomesni projektai, geresnis direktorius, mikroklimatas – tai faktoriai, kurie mums visiems yra nevienodai reikšmingi. Tik identifikavus save ir supratus, kurie faktoriai Jums yra svarbūs ir kurie nelabai, galima sėkmingai sudalyvauti darbo pokalbyje ir išsirinkti sau tinkamą sekantį darbą. Norint realiai sužinoti apie būsimą darbą, reikia pasiruošti nemažai klausimų, į kuriuos gavus atsakymus, būtų aiškiau, kas Jūsų laukia būsimajame darbe. Mokėti paklausti irgi yra mokslas! Atsakomybė, pavaldumas, kaip matuojamas Jūsų našumas ir t.t – tai veiksniai, kuriuos reikėtų išsiaiškinti prieš pradedant karjerą naujoje įmonėje. Labai svarbu yra tiesioginis Jūsų bosas, ne įmonės vadovas, o vadovas, kuriam Jūs būsite pavaldus. Nuo mikroklimato, nuo santykių su juo, nuo jo požiūrio į darbuotojus labai priklauso Jūsų savijauta. Juk darbe praleidžiame didžiąją savo gyvenimo dalį.


Sėkmės ieškant savo svajonių darbo!

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...