Straipsnių paieška
2012-03-23

Kaip rašyti motyvacinį laišką?

Daugelis darbo ieškančių sako, kad sunkiausia gerai parašyti motyvacinį laišką, bei nesupranta jo paskirties. Motyvacinis laiškas skirtas sudominti būsimą darbdavį ir paskatinti jį pasikviesti jus pokalbiui. Kai darbdaviai sulaukia daug tinkamų kandidatų, paprastai lemiamą tašką ar darbuotojas bus pakviestas pokalbiui suvaidina motyvacinis laiškas. Todėl jį parašyti visada verta.

Atidžiai perskaitykite darbo skelbimą

Darbo skelbime nurodyti reikalavimai ir privalumai yra raktas ką reikėtų pabrėžti motyvaciniame laiške. Jeigu darbdavys pirmiausiai parašo, kad reikalinga patirtis, reikia motyvaciniame laiške ją ir pabrėžti, jei kalbos (darbas vyks anglų kalba), tuomet reikia aprašyti tai. Atkreipkite dėmesį į skelbimo stilių: jeigu skelbime vartojama neoficiali kalba, motyvacinį laišką galite rašyti ne tokį formalų. Taip pat atkreipkite dėmesį į skelbimo ilgį. Paprastai, jei darbdaviai rašo trumpą skelbimą, tuomet ir motyvacinis laiškas turi būti trumpas, o jei skelbimas ilgas ir išsamus, tuomet verta rašyti ir išsamų motyvacinį laišką.

Kreipkitės į tiesiogiai už atrankas atsakingą asmenį

Personalo atrankos specialistai labai gerai vertina jeigu kreipiamasi į juos tiesiogiai, net jei vardas ir pavardė nenurodyti skelbime. Sugaišę vos kelias minutes, užsidirbsite pliusą savo pusėn. Taip parodysite, kad ši darbo vieta iš tikrųjų jums rūpi ir norėtumėte dirbti šioje įmonėje.

Stenkitės rašyti glaustai, tačiau aiškiai

Motyvaciniame laiške nebūtina aprašyti visos darbo patirties nuo mokyklos baigimo. Atminkite, kad jis turi tilpti į vieną A4 dydžio lapą, o geriausiai, jei būtų iki pusės lapo. Stenkitės rašyti tik tą informaciją, kuri tiesiogiai susijusi su būsimu darbu.

Rašykite apie pasiekimus, ne apie darbo pobūdį

Darbo pobūdis paprastai aprašomas CV, todėl motyvaciniame laiške skirkite daugiau dėmesio pasiekimams. Net jeigu ką tik baigėte mokslus, parašykite apie pasiekimus studijose, kokius dalykus studijavote, kaip jums gerai sekėsi. Turite įrodyti darbdaviui, kuo jūs esate pranašesnis už kitus kandidatus, kuo būsite naudingas įmonei.

Slaptažodis: jums tinku būtent aš!

Pagalvokite, jeigu būtumėte prekė ir reiktų save parduoti, kaip prisistatytumėte? Kokiomis savybėmis pasižymite? Kuo esate geresnis už kitus? Kodėl darbdavys turėtų samdyti būtent jus? Pasistenkite atsakyti į šiuos klausimus ir užsirašykite savo mintis.

Nevartokite nė vieno žodžio prasidedančio priešdėliu ne

Visi neigiami žodžiai tokie kaip „neturiu patirties“, „nemoku“ arba „neišmanau“, neigiamai veikia darbdavius. Motyvaciniame laiške turite vartoti tik pozityviai nuteikiančias frazes. Darbdaviui turite įrodyti, kad puikiai susidorosite su jums pateiktomis užduotimis ir esate puikus darbuotojas, nesvarbu, kad neatitinkate kurio nors reikalavimo.

Nenaudokite šabloniškų frazių

Motyvacinio laiško šablonais internete naudokitės tik kaip gairėmis, tačiau stenkitės pažodžiui neperrašyti juose naudojamų frazių. Visuomet būsite teigiamai įvertintas, jei Jūsų motyvacinis laiškas bus rašytas nuoširdžiai ir vien tik tuo galite išsiskirti iš daugumos kandidatų. Dažniausiai naudojamos frazės motyvaciniuose laiškuose yra šios: „tikiu, kad mano žinios, įgūdžiai, praktinė patirtis bei asmeninės savybės gali būti sėkmingai panaudotos Jūsų kompanijoje siekiant jos tikslų įgyvendinimo.“ arba „nors patirties neturiu, bet greitai mokausi“.

Jūsų vardas:
Rasa
Tikrai nemalonu, kai ateini į darbo pokalbį, o net nežino, ką pasikvietė, CV tikrai normaliai neperžiūri, o pats tai atsakingai ruošiesi, pasidarai tvarkingą CV, skiri tam laiko ir jėgų, vertiesi per galvą. Pritariu abiems komentarams.
Nomeda
O varge, pusę lapo ar net visą !!! Tiek prirašyti ir dar nenaudojant šabloniškų frazių? Na, nebent pretenduoji į rašytojo vietą :) Darbdaviai net CV iki galo nesiteikia perskaityti (išaiškėja pokalbiuose), tai nemanau, kad skiria laiko šitokiai rašliavai, kai gauna šimtus jų.
virginija
Rasytojai, mes zinome, kaip save pateikti, ar patys bandet tai, ka rasot???? Reikia savo kailiu patirti, kad galetum visiems patarineti !!!!! Geriausi patarejai yra bedarbiai, o ne tie,kurie niekada neieskojo darbo be pazinciu!!!!!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...