Straipsnių paieška
2013-04-19

Trys didžiausios tėvų klaidos, padedant vaikams pasirinkti profesiją

Nemaža dalis tėvų savo vaikams padaro meškos paslaugą, norėdami padėti jiems pasirinkti profesiją ir suplanuoti tolesnę profesinę karjerą, nes nukreipia juos netinkama linkme. Vėliau šis pasirinkimas ne tik daro įtaką jų gyvenimo kokybei, bet ir didele dalimi lemia darbo rezultatus. Teisingas pirminis profesijos pasirinkimas iš anksto programuoja sėkmę ieškant darbo ar kylant karjeros laiptais, atkreipia dėmesį didžiųjų miestų karjeros portalų grupė Cvzona.lt.

Darbe praleidžiame didžiąją savo aktyvaus gyvenimo dalį, todėl jaunas žmogus, rinkdamasis profesinį kelią, kloja tolesnio, o neretai ir viso savo gyvenimo pamatus. Juk ne taip dažnai žmonės išdrįsta keisti pasirinktą profesiją ir nepavykus bandyti dar kartą atrasti save. Sociologai pasakytų, kad nuo teisingo profesinio orientavimo didžia dalimi priklauso ne tik asmeninė laimė, bet ir visuomenės gerovė.

„Laikas, kai jaunas žmogus sprendžia, kuo jam gyvenime tapti, yra labai svarbus – daug svarbesnis nei daugeliui atrodo. Žinoma, tėvai tai supranta, todėl paprastai labai stengiasi savo vaikams pagelbėti ir nukreipti juos tinkama linkme, kaip kad jiems tai atrodo teisinga“, – sako Žilvinas Padegimas, Cvzona.lt direktorius.

Pasak specialisto, dažniausia tėvų klaida, padedant vaikams apsispręsti dėl savo profesinės ateities, yra ta, kad vaikai nukreipiami į populiarias specialybes: teisę, vadybą, ekonomiką ar mediciną.

„Jaunuoliai pasitiki arba paklūsta suaugusiųjų nuomonei ir pasirenka klaidingą profesinį kelią, kuris vėliau neleidžia jiems pilnai savęs realizuoti, tačiau iš kurio pasitraukti taip pat nėra lengva“, – pastebi Ž.Padegimas.

Antroji klaida, kurią vis dar dažnai daro tėvai, vaikams linkėdami tik paties geriausio, – kai jaunas žmogus visomis priemonėmis skatinamas stoti į aukštąją mokyklą, nors pats vaikas to nenori arba jaučia, kad aukštojoje mokykloje jam bus per sunku ar kad tai nėra jo trokštama veikla.

„Galiausiai susiduriame su atvejais, kai pabaigę aukštuosius mokslus, jauni žmonės stoja į profesines mokyklas ir ten atranda savo pašaukimą. Tai nenaudinga nei jaunuoliui, kuriam tenka nueiti ilgą kelią, kol galiausiai tampa savarankišku ir įsilieja į darbo rinką, nei jo tėvams, kurie sielvartauja dėl nesiklostančios vaiko karjeros, nei efektyvumo siekiančiai valstybei“, – pabrėžia personalo atrankos specialistas.  

Trečioji tėvų klaida, dažnai pati skaudžiausia vaikams, kai tėvai bando savo neišpildytas jaunystės ambicijas ir svajones perkelti ant savo vaikų pečių ir jau nuo mažų dienų ugdo savo atžalas smuikininkais, balerinomis, advokatais ar verslininkais. 

„Kad nepadarytumėt savo mylimiems vaikams meškos paslaugos, pirmiausia leiskite pačiam vaikui ar jaunuoliui įsiklausyti į save, savo pomėgius, svajones, ir atsakymas, kuo jis norėtum būti, turėtų išryškėti. Tik tuomet galima padėti jam susigaudyti profesijų labirinte, nes vaikams rinktis  profesiją tenka pakankamai jauname amžiuje, kadangi profiliavimo sistema pradeda veikti dar mokykloje“, – teigia Cvzona.lt direktorius. 

Vertinga ir profesionalo pagalba, nes profesijos pasirinkimas – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime, todėl svarbu padėti tvirtus pamatus.

„Reikia turėti daug žinių, norint padėti jaunam žmogui išsirinkti mėgstamą profesiją. Pirmiausia, būtina pakankamai gerai ir giliai išmanyti skirtingų profesijų kasdienybę ir atsakomybes, kurios dažnai skiriasi dar ir priklausomai nuo įmonės, žinoti ateities darbo rinkos tendencijas bei sugebėtų tai aiškiai perteikti. Situacija darbo rinkoje – labai dinamiška, todėl patirties neturintį jauną žmogų lengva neteisingai nuorientuoti“, – pastebi Ž.Padegimas.

Dirbant profesinio orientavimo srityje taip pat svarbu griauti susiformavusius klaidingus mitus bei neteisingus įsitikinimus.

„Neretai jaunuoliams susiformuoja klaidinga nuomonė apie tam tikras veiklos sritis, su kuriomis jie susiduria kaip klientai. Pavyzdžiui, daugelis nori studijuoti viešbučių administravimą, tačiau suprantama, kad darbas viešbutyje kardinaliai skiriasi nuo gyvenimo jame per atostogas, – nusišypso personalo atrankos specialistas. – Vis dėlto kiekvienas iš mūsų esame į kažką linkę ir tik būdami atidūs sau bei mus supančiai aplinkai galime pasirinkti savo būsimą kelią, kuriuo džiaugsimės patys ir džiuginsime aplinkinius. Ir taip sukursime tvirtą visuomenės gerovės pamatą“.

Jūsų vardas:
odeta
Imones tikrai nera profesinio orientavimo centrai
vilida
mintys išdėstytos labai teisingos,tačiau norint sužinoti kuo būti? jau nuo 14 metų būtina susipažinti su įvairaus darbo specifika.Galėtu internete būti filmai po keliolika min apie įvairias,ne tik čia paminėtas spec.nes ir tėvai labai riboti informacijoje ir pedagogai-auklėtojai(kuratoriai)jos neturi.Pačios įmonės turėtų būti sudomintos motyvuotais būsimais darbuotojais.
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...