Straipsnių paieška
2014-01-02

Kas tie „laisvai samdomi darbuotojai“ ?

Vis daugiau žmonių renkasi laisvai samdomų darbuotojų arba tiesiog „freelancer‘ių“ karjerą. Užsienyje šis darbo būdas yra jau nuo seno žinomas ir populiarus. Lietuva taip pat neatsilieka nuo užsienio valstybių – laisvai samdomo darbuotojo karjerą renkasi vis daugiau žmonių, o viešojoje erdvėje kyla diskusijos šia tema. Taigi, pakalbėkime ir mes plačiau apie tai, kas gi tie „freelancer‘iai“ ?

Lietuvių kalboje terminą „freelancer“ geriausiai apibūdina laisvai samdomas darbuotojas ar laisvai samdomas profesionalas. Apskritai, būti „freelancer‘iu“ reiškia: dirbti su daugiau negu vienu klientu prie konkrečių projektų, užduočių; neturėti personalo dirbančio jums; specializuotis vienoje srityje, kurią žinote geriausiai. Didžiausias privalumas dirbant „freelancr‘iu“ yra būti nuo niekeno tiesiogiai priklausomam: jūs esate pats sau direktorius, jūsų nevaržo darbo laikas ar vieta. Dirbant tokį darbą reikia turėti gerus derybinius ir bendavimo įgūdžius. Kodėl? Laisvai samdomi darbuotojai su klientais turi derėtis nuolat  – ieškoti sau užsakymų, dėrėtis dėl jų sąlygų: terminų, kainų, darbo pobūdžio. Juk nesinori dirbti daug už mažus pinigus ar užsikelti kainą ir negauti užsakymų?

Tačiau, kaip ir visuose darbuose, ir čia yra minusų. Didžiausias iš jų – nepastovios pajamos. Tik pradėjus laisvai samdomo darbuotojo karjerą, sunku rasti daug klientų, kurie užtikrintų pastovias pajamas. Taip pat tokiam darbuotojui „ant savo pečių laikyti“ visus teisnius iššūkius – sąskaitų išrašymas klientams, mokesčių mokėjimas, pajamų deklaravimas, apskaita ir t.t. Taip pat visiška atsakomybė už savo darbą. Aukščiau jūsų nėra jokio vadovo, kuris pastebėtų klaidas jūsų darbe, jas ištaisytų ar prisiimtų atsakomybę prieš klientus.

O kaip gi teisniai dalykai?  Legalizuoti laisvai samdomą darbą yra trys būdai:

  • individuali veikla pagal individualios veiklos pažymėjimą;
  • individuali veikla pagal verslo liudijimą;
  • veikla pagal autorines sutartis.


Daugiau informacijos apie šiuos būdus galima rasti Valstybinės mokesčių inspekcijos internetiniame puslapyje www.vmi.lt

Dažniausiai laisvai samdomais darbuotojais dirba šių profesijų atstovai – reklaminių tekstų rašytojai, fotografai, verslo konsultantai, programuotojai, informacinių technologijų specialistai, grafikos dizaineriai, žurnalistai, vertėjai, rašytojai, dizaineriai. Toks darbo būdas plinta ir tarp ekonomistų, finansų specialistų.
 

Jūsų vardas:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmas!
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...