Straipsnių paieška
2015-10-20

Netikėtas akibrokštas – pokalbis telefonu

Taigi, jūs ieškote darbo. Atsakingai paruošiate gyvenimo aprašymą bei motyvacinį laišką. Aptinkate susidomėjimą keliantį darbo skelbimą. Ir ne vieną, gal net ne kelis. Darbo ieškote kurį laiką, visų patikusių skelbimų jau ir neatsimenate... Tai normalu. Visgi, jūs galite netikėtai sulaukti darbdavio skambučio, kurio metu jis nori atlikti „pirminę apklausą“. Nepasimeskite. Vis dėlto, yra keletas dalykų, kuriuos verta įsidėmėti.

Ieškodamas darbo žinote, kad darbdavys skambina iš nežinomo numerio. Pasistenkite atsiliepti ramioje ir tylioje aplinkoje. Išeikite iš ofiso, išlipkite iš autobuso, sustabdykite automobilį, išjunkite dulkių siurblį ir nuraminkite verkiantį vaiką. Tai svarbu, nes kitame laido gale nuo pirmų pokalbio sekundžių formuojasi nuomonė apie jus. Geriau perskambinti vėliau nei kalbėti prislopintu balsu, kad tik neišgirstų kolegos, ar pridusus, nes ką tik bėgote krosą. Jei į tam tikras pareigybes siunčiate skirtingus, t.y. „pritaikytus“ gyvenimo aprašymus, geriau paprašykite, kad galėtumėte perskambinti vėliau, kad pirma pasitikslintumėte, kokią informaciją apie jus darbdavys turi.

Paprastai pokalbis telefonu trunka iki 10 minučių. Jūsų tikslas – sulaukti pakvietimo į pokalbį. Skambinančiojo tikslas – įsitikinti, kad jus galima pakviesti į pokalbį. Itin svarbu gerai išgirsti įmonės pavadinimą ir pareigas, dėl kurių kandidatavote. Jei skambinantysis pareigų nepamini, pats neklauskite. Kita pusė turi manyti, kad jūs puikiai žinote, dėl kokio skelbimo jums skambinama. Nes jūs juk motyvuotai ir atsakingai pasirinkote išsiųsti gyvenimo aprašymą būtent tai įmonei ir būtent į tas pareigas.

Labiausiai tikėtinas klausimas pokalbio metu – kodėl susidomėjote šiuo skelbimu? Atsakykite paprastai, per daug nenuklysdami į lankas. Pavyzdžiui: „nes tikiuosi panaudoti savo žinias ir patirtį siūlomoms pareigoms“. Arba: „nes mane sudomino įmonės veiklos sritis“ (tik, jei tikrai pamenate, kokia veikla užsiima įmonė, kadangi galite sulaukti klausimo „kodėl?“). Arba tiesiog: „nes noriu dirbti perspektyvioje, šiuolaikiškoje ir stabiliai veikiančioje įmonėje“ – šis variantas tinka tuo atveju, jei skelbime buvo nurodytas įmonės pavadinimas.

Kiti klausimai, tikėtina, bus susiję su siųstu gyvenimo aprašymu, t.y. išsilavinimas, darbinė patirtis, kalbų įgūdžiai. Gali tekti pabendrauti užsienio kalba; tai dar vienas veiksnys, kodėl kalbant telefonu su darbdaviu reikėtų būti nuošalioje vietoje, nebent jums ne problema einant gatve angliškai pasakoti apie savo laisvalaikio pomėgius. Jei esate dirbantis, jūsų gali pasiteirauti, kodėl ieškote kito darbo. Turėkite iš anksto paruoštą trumpą, delikatų ir tolesnių diskusijų nesukeliantį atsakymą.

Neretai jau pokalbio telefonu metu jūsų gali pasiteirauti apie finansinius lūkesčius. Čia galite rinktis – arba iškart pasakyti pageidaujamo atlyginimo ribas, arba diplomatiškai pareikšti, kad norėtumėte tai aptarti susitikimo metu. Vis dėlto, tokiu atveju, rizikuojate, kad darbdavio pasiūlymas visiškai neatitiks jūsų norų. Geroji pusė – gausite naudingos praktikos darbo pokalbiui.

Dar keletas patarimų:

  • Nuo pat „klausau“ nutaisykite malonų ir savimi pasitikinčio žmogaus balso tembrą.
  • Kalbėkite aiškiai ir užtikrintai, nekramtykite gumos.
  • Nesiblaškykite ir nesimėtykite, leiskite pokalbį vesti skambinančiajam.
  • Nekalbėkite ne į temą. Darbdaviui nereikia žinoti, kad ką tik atsikėlėte ar, kad skubate į darželį parsivesti vaiko.

Finalas

Jei viskas praėjo sklandžiai ir jūs patvirtinote darbdavio lūkesčius, būsite pakviestas susitikimui. Prisiminkite savo planus nueiti pas dantistą ar į kiną, kad tvirtai žinotumėte, kokiu laiku galėsite atvykti pokalbiui. Galite pasitikslinti įmonės alokacijos vietą, idant įvertintumėte laiko sąnaudas nuvykimui ir grįžimui. Neskubėkite padėti ragelio – pokalbį užbaigti turi skambinantysis. Padėkokite už skambutį ir iki pasimatymo!

Vytautė Skuolytė

Jūsų vardas:
Egis
buna dar kad paskambina is agenturu, tipo radom jusu cv :D ir isiveda i "duomenu baze"
Rašykite mums kilus klausimams.
Būsime labai dėkingi, jei pranešite mums apie pastebėtas
tinklapyje klaidas ar pageidaujamas funkcijas.
Teiraujuosi dėl:
Jūsų vardas:
El.pašto adresas:
Telefonas(nebūtina):
Klausimai, pageidavimai:
Prašome palaukti...